ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ

Τί είναι το αυγοτάραχο...

...ουσιαστικά είναι το χαβιάρι της Ελλάδας!

Τα Αυγοτάραχα του Μεσολογγίου είναι από τα ευπροσωπότερα και πολυτιμότερα των Ελληνικών ταριχευμάτων του ένυδρου κόσμου.
Τα διακρίνει ξεχωριστή νοστιμιά, άρωμα και λεπτή γεύση. Παρασκευάζονται με παραδοσιακή τεχνική και δεν ξηραίνονται. Όταν τα Αυγοτάραχα είναι σωστά παρασκευασμένα διατηρούνται για περισσότερο από ένα έτος.

Το αβγοτάραχο ως προϊόν δεν περιέχει κανενός είδους συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες και είναι ένα απόλυτα φυσικό έδεσμα πλούσιο σε θρεπτική αξία χωρίς όμως να έχει μεγάλη θερμιδική αξία. Είναι κατάλληλο και για αθλητές και παιδιά γιατί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, Ω3-λιπαρά και σελήνιο. Επίσης περιέχει βιταμίνες Α, Β, C, όπως και πολύ σίδηρο και ασβέστιο.
Ο CHANTLER (1764) γράφει ότι τα αυγοτάραχα του Μεσολογγίου ήταν περιζήτητά στην Ιταλία όπου τα έτρωγαν με λεμόνι και λάδι!

Το ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ βρίσκεται στις ωοθήκες του θηλυκού του ψαριού Κέφαλος, που οι ντόπιοι ονομάζουν ΜΠΑΦΑ. Ολόκληρος ο κορμός του αυγοτάραχου χωρίζεται σε δύο επιμήκεις και κυλινδρικούς λοβούς, οι οποίοι καταλαμβάνουν το μισό περίπου σώμα του ψαριού, που τα περιέχει, περιβαλλόμενα από λεπτό υμένα. Με ειδική τεχνική ο Αλιέας αφαιρεί με τα δάκτυλα του το αυγοτάραχο έξω από τη σπλαχνική κοιλότητα απ'όπου θα πρέπει κανείς να ξέρει πολύ καλά τί κάνει έτσι ώστε να μην "χυθεί" το Αυγοτάραχο απο το ψάρι και καταστραφεί. Στη συνέχεια το αυγοτάραχο στο παραδοσιακό εργαστήριο KOTSARIS ξεπλένεται με θαλασσινό νερό, που είναι ο πιο κατάλληλος και υγιεινός τρόπος, και «παστώνεται» με χονδρό αλάτι.

Απο πού προέρχετε το ΓΝΗΣΙΟ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ KOTSARIS...
Η ρηχή λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου στην Αρχαιότητα ονομαζόταν Κυνία και, κατά τον Στράβωνα, είχε μήκος 27.300 μ. και πλάτος 14.80 μ. Δημιουργήθηκε από τις προσχώσεις των ποταμών Αχελώος και Εύηνος. Τα συνήθη βάθη της 0.60-0.80 μ.
Στην πλούσια βλάστησή της διαβιούν νοστιμότατα είδη ψαριών: Κεφαλοειδή ( Κέφαλος, Μυξινάρι, Γάστρος ), Περικοειδή ( Λαυράκι ), Κωβιοειδή ( Κωβιός ), Άποδα ( Χέλι, Δρόγγος ). Ακόμα: Σκορπιός, Μουρμούρι, Μυλοκόπι, Γλώσσα, Ζαργάνα, Σκαρμός. Άφθονα είναι τα Οστρακοειδή ( Αχιβάδες, κοχύλια, γαρίδες, αχινοί, καβούρια ), καθώς επίσης τα Μαλάκια, όπως το χταπόδι, η σουπιά και το καλαμαράκι. Από τα θαλασσοπούλια σε μεγάλους πληθυσμούς διαβιούν οι Γλάροι και οι Αγριόπαπιες και σε μικρότερους ο Τουμπανιάς, ο Τσουκνιάς, η Τουρλίδα, το Μαρτύρι και ο Βασιλιάς.
Το αυγοτάραχο μέσα στο χρόνο...
Πολύ πριν από τον λόρδο Βύρωνα, που επισκέφθηκε το Μεσολόγγι τον Ιανουάριο του 1824 και το έκανε γνωστό σε ολόκληρη την Ευρώπη, πολλοί ξένοι περιηγητές που περνούσαν από εκεί έκριναν σημαντικό να σταθούν στην παραγωγή ενός εξαιρετικού προϊόντος που εδώ και αιώνες είναι γνωστό ως Αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Το 1668, ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεμπή λέει γι' αυτό πως είναι ένας «ξανθός σαν το σαφράνι», ευωδιαστός, νόστιμος και τονωτικός μεζές, «ένα πραγματικά άξιο δώρο για σουλτάνους». Από την περιγραφή του Τσελεμπή, φαίνεται πως η μέθοδος παραγωγής του αυγοτάραχου δεν έχει αλλάξει μέσα στους αιώνες. Και πρώτα-πρώτα ο φημισμένος τόπος προέλευσής του παραμένει ο ίδιος: η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, Κλεισόβας και Μπούκας, μια περιοχή φυσικά οριοθετημένη από τις εκβολές των ποταμών Αχελώου και Ευήνου.
Το αυγοτάραχο και η θέση του σήμερα...
Το Αυγοτάραχο ήταν και παραμένει ακόμη και σήμερα το Χαβιάρι των Ελλήνων. Συγκαταλέγετε στις γκουρμέ γεύσεις και εξακολουθεί να αποτελεί "αρχοντικό δώρο". Στην γευστική προτίμηση των απαιτητικών γευσηγνωστών έχει περίοπη θέση και στις μέρες μας ειδικότερα που όλο και περισσότερα εστιατόρια με καλό φαγητό κάνουν την εμφανισή τους, το Αυγοτάραχο παραμένει στις πρώτες θέσεις των εκλεκτών πιάτων.
 
Εμείς στην επιχείρηση KOTSARIS θεωρούμε το Αυγοτάραχο μοναδικό έδεσμα στο οποίο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι. Γι' αυτό το λόγο διατηρούμε τις τιμές μας χαμηλά, προσφεροντάς σας την καλύτερη ποιότητα και γεύση!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
® kotsaris.com all rights reserved 2006-2008